Monday, May 17, 2010

Chapter 44: hakikat diri?

Assalamualaikum,

aku rasakan banyak juga benda yang aku post dekat blog tapi aku tak buat. orang kata 'cakap tak serupa bikin'

terasa macam aku post bukan untuk aku. memang untuk tatapan orang lain. dulu bukan main lagi cakap yang blog ni memang untuk diri sendiri semata mata. tapi tu la. semenjak ada fllower. motif yang asal pun dah lupa. aku seperti lebih untuk mengikut hati pembaca daripada hati sendiri. tak kena pada objektif asal?

aku tak tahu siapa yang baca blog aku ni sebab kebanyakannya unknown. yang unknown ni pun aku tatau dia kenal diri aku sebenar ke tak. atau sekadara baca suka suka ja.

bila kita post sesuatu semata mata kerana orang lain bukan untuk diri sendiri. dia punya luahan tu jadi lain sedikit. macam tak kena luahan nya.

bukan aku nak salah kan follower. cuma tertanya tanya kenapa diri ni senang sangat jadi tak konsisten?
........................

aku faham. kadang kadang orang kata aku macam bajet baik sebab. aku tulis dekat blog ni semua macam nak kondemn orang. padahal diri sendiri yang silap.

tu la pasal. bila dah seronok kondemn orang. nak kondemn orang sahaja memanjang. sampai lupa nak kondemn diri sendiri.

minta maaf la ye. gua ni lupa kadang kadang. kadang kadang gua pun terasa bajet bagus. teruk.

salah setan yang hasut gua ke salah gua sendiri yang bagi setan hasut gua?

............................

manusia tak suka orang cakap besar. aku pun tak suka orang cakap besar.
manusia tak suka orang cakap tak serupa bikin. aku pun tak suka orang cakap tak serupa bikin.

dalam dalam tak suka tu, kita masih buat nya juga kan?
kadang kadang lagi teruk.

................................

keadaan bila kita cakap dalam keadaan jiwa yang kotor tak sama dengan bila jiwa kita yang bersih.

kita tak perlu nak tungu Hari Hisab nanti untuk tahu. bila kita dengar atau baca. Dia bagi kita instinct dekat manusia untuk baca manusia lain tanpa kita sedar.

bukan soal sangka buruk. memang natural kadng kadng manusia boleh terbaca manusia lain tanpa di sedari.

kalau aku ikhlas sangat nak cakap, aku rasa orang mesti terasa dengan apa yang aku nak cakp.

kalau aku tak ikhlas sangat nak cakap, semata mata post untuk orang baca, untuk orang puji aku baik n wutsoeva. aku rasa orang tak rasa pape. melainkan hnya baca kosong semata mata.

..........................

semua orang ada masalah. aku pun ada masalah.

tak boleh lari. kena tempuhi.

cara je lain lain.

aku ego dan aku nak cakap sorry kalau ada yang terasa hati.

ego buat manusia jadi bodo khususnya aku.

sekian

3 comments:

wala' said...

teruskan usaha murni anda

Op uLyA said...

:) sabar jib..:) i understand kot..:)

Anonymous said...

ok je nak tulis apa pun

who cares what people think of you, kan?