Tuesday, April 6, 2010

Chapter 26: Bila akhawat melayu dipuji.

Assalamualaikum,

Hari ni kelas serius aku penat. perghh, dari 8.15ptg sampai 4.15 ptng. ada la certain gap 2 jam. 1jam, 1 jam.

seronok. kelas OC masuk dua kali. yeahh! Wellness and lifestyle pulak aku macam mengantuk.
Nesface di jadikan sebagai penghilang mengantuk berikutan daripada nasihat member aku, Mahdi Ibrahim, Pelajar Terbaik Pulau Pinang. Memang berkesan beb!

'ala kulli hal, alhamdulillah.,

...........

masa balik dari jamiah tadi, macam biasa, aku mesti lalu syari' jamiah. nak pulang ke rumah. dah takda jalan lain dah aku mampu lalu melainkan jalan tu sendiri.

tetiba, aku berhenti sekjap dekat tempat jual jual barang sebelah restoran 'ish helna (betul ke aku eja).

aku sapa owner tempat tempat jual barang tu. alah, orang yang jual snowcap, topi, spek itam semua tu. macam jual longgok tu.

tanya khabar semua macam biasa. dia panggil aku doktor. starndard orang arab la. kalau belajar medic ke dentst ke mesti dia panggil doctor.

aku buat buat ingat nama dia muhammad. padahal dah terlupa. nasib baik betul. kalau salah, malu la juga.

tetiba dia kata dia nak kahwin dengan perempuan melayu.

aku tak terkejut sebab dah biasa dah dengar statement camtu. even, tok sheikh pun nak kahwin perempuan melayu.

dia kata perempuan melayu muhtaram betul. aku menggangguk kan aja.

aku tak kata tidak, aku tak kata ya. sebab satu aku tak nak kecewakan dia serta jaga nama perempuan melayu AKA akhwat itu sendiri. namun, dalam diri aku sendiri aku tak reti nak gebang lebih dalam bahasa arab.

aku faham certain certain part je.dengar dia cakap zaujati malayzieyeh. aku agak agak ja. muhtaramah mesti tak tinggal bila cakap pasal akhawat dekat Irbid ni.

Lepas tu, dia bagi tazkirah sket dkat aku pasal nk pilih isteri. macam dalam hadis nabi tu. dalam banyak banyak aspek, harta, keturunan, agama, dan rupa.. Pilihlah yang beragama. sebab dalam byk2aspek tu. agama yang banyak faedah berbanding smua tu. aku pun hanya balas insyaAllah bila dia cakap camtu.

banyak dia cakap, serius aku tak faham sangat. aku kata na'am na'am. ana fahim. masya Allah. barakallahufik,semua tu aku cakap. benda benda basic je. dia jawab berpatah patah. aku jawab sepatah dua patah. hebat tak? LOL.

lepas tu aku bla, dan aku cakap dkat dia good luck. aku fikir dia tahu. lepas tu aku baru tau yang dia tak tau. then, aku ajar dia.

...............

aku terfikir, hebat betul perempuan melayu dekat Irbid ni. Muhtaramattt betul sampaikan tok sheikh arab nak kahwin dengan dorang. gila la.

syabab malayziyen cue nak kahwin perempuan arab. syabab arab pulak terbalik.

kantoi sangat syabab malayziyen nak yang cun cun ja.

tapi akhawat tak cukup cun ke?

atau nak elak dri daripada dikategorikan ber'ikhtilat'.

orang kt irbid ni kadangkadang teranggap 'ikhtilat' hanya berlaku antara laki melayu dgn prempuan mlayu.

kalau laki melayu ngn pmpuan arab, atau pmpn melayu ngn laki arab. bkan ikhtilat.

betul ke?


papepun, sebagai melayu. aku juga bangga bila akhawat dipuji. tapi kadang kadng tergelak bila terbayngkan akhawat akhawat dekat malaysia.

kalau dia datang malaysia, aku rasa sure dia tarik balik katakata diatu.
tak ke gitu?


...............

aku tengah tunggu mana mana pakcik arab offer anak perempuan dia untuk aku.LOL.


3 comments:

eden said...

mmg ikhtilat dri segi pemahaman msyrkt irbid ni..lelaki melayu dgn akhawat melayu..tp,kalu laki arab dgn pmpuan arab..xjdi ikhtilat..haha
nice post!

eden said...

eh..silap taip...lelaki arab dgn pmpuan melayu..hehe

mukmin said...

eden : betul3