Saturday, April 24, 2010

Chapter 35: Orang melayu tak reti Visual Basic ke apa?

Assalamualaikum,

aku baru aja lepas dua paper untuk 2nd exam bagi 2nd sem ni. Fizik dengan VB.
susah ke tak aku tak nak cakap. tapi boleh la. tough tu starndard la. kalau tak tough, bukan exam nama nya.

Kesian gila member aku tertinggal kalkulator masa nak jawab fizik tadi. aku kata aku akan pass kan dekt dia kalkulator kalau aku siap. namun, aku terpaksa guna sampai habis sebab aku lambat siap. harap harap dia boleh buat.

Lepas tu, tetiba pulak ada seorang jejaka . tatau jejaka datang dari mana. macam orang universiti ja. dia datang , dia suruh semua keluarkan hawiyah. n dia check semua. yang tak bawak hawiyah. dia rampas kertas. dia tak bagi amik exam. dua orang budak prempuan arab kelas aku terlibat. kesian juga aku tengok. nasib baik lagi seorang dia selamat. sebab ape entah. gune iqamah tak silap.

pengajaran untuk aku ialah jangan lupa bawa kalkulator kalau nak exam kira kira. dan jgn lupa bawak hawiyah kalau dah tau nak exam. terima kasih dekat hausmet aku tadi ingatkan pasal benda tu semua.

.............

Markah Visual Basic pula aku dapat 18/25 . tak tinggi mana tapi aku bersyukur la. member member melayu lain ada jga dapat lebih kurang. tapi ada yang macam kurang lagi.

tapi rata rata aku tanya takda siapa yang dapat 20 ke atas. termasuk budak perempuan melayu. bila tanye member arab aku. haa amik kau. 19 la. 21 la. 23 la. mcam macam ada.

aku tertanya tanya mana salahnya orang melayu ni. nak kata belajar semua belajar.(betul ke semua?)

nak kata boleh jawab. semua kata yakin ja jawab. tapi bila result keluar semua biasa ja. termasuk diri aku juga.

takkan sistem komputer tu tak nak bagi orang melayu dapat markah tinggi tinggi kot?
tak ke lawak bunyi tu.
atau orang arab pandai sangat?
kalau melayu bodo, sure tak dapat masuk JUST.
atau dorang study lebih?
melayu pun study gak. cuma tak pasti lebih ke tak.
takpun sebab lecture sendiri dalam bahasa arab?
boleh jadi. tapi orang melayu kalau dah tak faham tu. jumpa je la lecturer one by one bukan?

jadi, masalah siapa sekarang ni?
orang melayu ke, orang arab ke, lecturer ke, atau komputer tu sendiri?

aku seriusly masih tertanya tanya. aku dah la cuak vb. mana taknya. dua assignmnt terawal untuk vb dapat 0/10. sebab dikatakan meniru dan lagi satu tak berfungsi sebab salah anta dokumen.

sabar jela. adoay.

tinggal wellness, foodpreservation,OC, Animal Health je lagi.

semua bole buat insyaAllah!

sekian.

8 comments:

Anonymous said...

dak arb dah pnah blaja vb(they said)
mrkah rndah=perlu lebih usaha+buat soalan past years

najah utk smua, iAllah

zul_akhyar said...

kalo ad adik nk dtg jrdan,suh dy blaja VB dlu..kot2 blh jd mcm arb..

Anonymous said...

riles la der..
aq dulu vb nk tercantoi jgk..tp cool der..
1st cmpur 2nd..br dpt 30..
cool ahh..final catch up blk..
slow2..dah rezki kite takat tu..
usaha pnting der tp takdir tuhan sape mmpu mnolaknye..cool udah..ade la tu yg tuhan nk tunjuk..anyway..gud luck n dentist struggle la cket korang stdy tu..malu la ngan bdk2 medic..tiap2 taun menda same je dentist wat..dah la dentistry dpndang rendah brbndimg medic..klu stndt2 dntist cam gi plk..mane maruah kite der??
aq pon malu gak ngan dak2 medic..stndrt ahh tu..pepon..gua suke la lu punye blog ni..ntah nape..rajin2 la update ye..salam..

budak takde blog said...

budak arab ada subjek Quick Basic time taujihin. so Visual Basic kacang jela bg diorang.

so kalau budak melayu dapat 20/25 dengan budak arab dapat 21/30, hebat lagi budak melayu kan kan?

bukan bodoh, tapi kena lebih usaha!

:)

Berd said...

malas aku nak sembang pasal vb ni.

konpem gila babi dapat markah tinggi.

keluar result macam...

ohh tak dapat nak berkata-kata


boleh tak awak hilang kan word verification?
saya menyampahlah benda tu.

farah said...

ape tu hawiyah yea ?

W M Najib said...

anoymouus, insyaAllah
thx 4 ad advices.
keri, tau takpe. dulu entah pebenda je kita belajar.
anonymous, thx 4 da advices n compliment!

budak takde blog, ye ye. tapi kalau bole tanak jadikan itu sebagai alasan. maksdnya, org mlayu kena usaha lagi, nothing impssble.

berd,
chill chill sudah. haha.
sory la der. serius gua tatau gi mana. nanti gua talaqi dekat rumah lu ok?

farah, hawiyah ialah student card.

farah said...

student card ? oh , thanks . word baru tuk saya :)