Tuesday, June 8, 2010

Chapter 55: tatau pulak dia budak batch kita.

Assalamualaikum,

lepas abis exam fizik. aku balik rumah. amik laptop. terus on9. carik blog orang. khususnya blog kawan2 rapat.

macam biasa. sebelum buka blog orang. mesti aku buka blog sendiri dulu. bila keluar ja blog sendiri. aku perhatikan blog list kawn kawan aku dekat sebelah kanan ni. aku tengok semua nama kawan kawan aku.

tiba tiba aku rasa macam tak sempurna. aku rasa macam kekurangan. aku tahu yang ada yang budak lain yang ada blog. tapi aku tak letak lagi link dia.

jadi aku pun tetiba jadi rajin pulak untuk cari.

aku pergi blogwalking kejap. dan tetiba pula aku teringat yang budak batch aku ada perempuan juga. aku blur blur gak. nak letak ke tanak link blog dorang ni. kalau letak. takut kontroversi pulak. takpun takut owner marah. promote2 blog depa. maklumlah, siapalah aku ni.

takpa. layan ja. berani mati. aku cari sekali blog akhawat batch aku. aku link kan sekali.

tiba tiba aku terasa yang satu batch aku ni tak kisahla lelaki ke perempuan ke. sebenarnya dalam satu kapal. kapal yang nak pergi satu tempat yang sama. apa orang kata. satu destinasi.


tapi tapi, aku rasa walaupun duduk dalam satu kapal. aku sure. tak semua nakhoda kapal aku kenal. nak nak bahagian perempuan. lelaki semua dah sttle dah iA.

padahal nak naik kapal sama sama dalam 5 6 tahun ni untuk sampai destinasi.

............

secara jujurnya, aku ada ja yang tak kenal nama nama akhawt ni. walaupun satu batch. batch lain tu belakang cerita la.

ye la. mana taknya masuk intec pun lambat. lepas tu tambahan pula dengan suasana dekat sini yang agak berbeza tampaknya.

tanak bagi alasan.

cuma rasanya tak salah dalam sisi agama kalau aku nak kenal nama dengan muka. orang kata muka dah boleh cam. tapi nama tak seratus peratus aku boleh cam.

tapi tu la masalahnya.

kalau nama pun tatau. ini ke nak naik satu kapal sama sama dalam satu tempoh yang agak lama. bukan bahtera rumah tangga ya.

ada orang kata tak penting nak kenal lain jantina ni. walaupun dalam satu batch.

tapi pendapat aku lain. tak kisah lah orang nak kata apa. aku rasa macam penting ja. bukan nak membenarkan ikhtilat. tapi aku rasa agak penting.

nak kenal tak semestinya nak kena chatting kerap kali. sms kerap kali. dating kerap kali.

tapi aku rasa tersangat lah cukup kalau kenal nama, muka dan kos.

tapi kalau 5 6 tahun duduk satu batch, tak tahu nama penuh kawan2 memang entah papa la. tak kisah la lelaki ke perempuan.

dalam hal ni aku rasa tak timbul bab2 stalk orang. aku bukan nak stalk orang pun. baik aku stalk orang yang aku minat tu.

cuma kalau tak minat nak berkenalan pun. cukup la sekadar tahu nama dan mana satu empunya nama.

ni tak, orang lain. kita letak nama lain. kesian orang tu.

kita hnya nak tahu nama dia, bila kita nak minta tolong dekat dia ja. kalau tak, sah sah tak kenal sampai bila bila.

takkan nak kenal yang cun dengan yang hensem ja?


....................

aku hanya bagi pendapat ja. aku tak suruh pun masing masing pergi minta ym antara satu sama lain semata mata nak berkenalan tanpa arah tuju.

cuma aku macam pelik. kalau 5 6tahun duduk satu batch. masing2 tak kenal antara satu sama lain. tersangat lah pelik.

ikhtilat, ikhtilat juga. kalau sekadar nak kenal nama tu. takkan la ikhtilat nama nya.

nanti dah besar. dah ada family. masing masing dah beranak pinak. bertembung dekat mana mana ja. takkan nak buat bodoh macam tu ja. padahal pernah 5 6 tahun duduk dalam satu batch dekat satu universiti yang sama.


ni cuma macam terfikir fikir ja. sory la kalau macam merapu atau kau tak setuju.


nak kenal tak bemakna nak bercinta.
sekian.

8 comments:

:.Qushayyi.: said...

aku bukan sahabat sekapal dgan ko er?
sadis tol...

alif said...

like.

Anonymous said...

ada yang tertinggal lagi tu~

wala' said...

ceit!! naik kapal mavi mai mara x ajak aku...

Anonymous said...

salam dek,
frankly speaking...
tak yah risau sgt kot psl kenal ke tak kenal ni..
sbb skrg, korg 1st yr..
mmg lah mcm blur2 lagi dgn bdk2 batch sndri..
tapi nnti naik thn,...
hall yg same, hri2 t'nmpk..
hafal sndri kot...
so, tak yah srabut2 psl kenal ke x skrg ni..
xam je dlu ok...
lgpun naik klinikal nnti, nk x nk ade muamalah..
xyah la risau sgt isu 5/6 thn same2 naik kapal tapi tak kenal...
-alasan agak tipikal sbenanye-

maaf ye, just pndgn sorg sr...

Syahida Majid said...

Bila kita nak tangkap gambar batch?

I prefer it be taken on our very 1st yr, then take it again at the end of school, 5th & 6th!

Nice to see we all membesar dengan sihat :D

Neway, thanks for adding my blog too.

Nampaknye blog aku ade jugak orang terjah, uhuk

~lailafarhana~ said...

salam alaikum.. aku pon dak gg gak dr malaysia.. jemput la datang ziarah blog km dak2 gg usim.. http://www.thegigistory.blogspot.com
please pay a visit,, idup gg!!

Owner said...

qushayyi, awak sahabat sehelikopter. ;)
alif, thx.
anonymous, siapaa?
wala', err?
anonymous, bukan nk serabut kan kepala utk kenal masa first year. ini cuma hanya pendapat. maaf lah. sy ni pun sanfur. btw, thx 4 d meangfl advces.
kak shi, lol. kak shi punya blog bukan sembarangan kot.
lailafarhan, wokey. selamat2!