Sunday, July 25, 2010

Chapter 89: Cinta yang buat aku serabut tak tentu hala.

Assalamualaikum,

tak silap aku. masa aku sekolah menengah. aku baru dapat tahu bezakan antara hakikat duniawi dan hakikat ukhrawi.

masa sekolah rendah, mungkin aku terlalu tidak matang untuk memikirkan tentang hal hal macam ini.

bila umur meningkat, suasana indah yang membentuk. aku mula sedar akan kepentingan membezakan kedua elemen yang sangat sangat berbeza kalau nak diikutkan ini.

jahil kan aku?

..............

aku masih ingat lagi dekat sekolah dahulu. ada kawan aku yang aku pernah cerita dahulu, dia tak pernah berhenti henti bagi peringatan untuk utamakan ukhrawi berbanding duniawi.

kalau nak diikutkan, tiap kali dia bagi tazkirah ke apa. mesti dia tekankan hal ni.

bagi aku, pada mulanya. benda ni macam takda benda la sangat. sebab kalau logik akal. semua orang boleh fikir. yang ukhrawi lagi penting dari duniawi.

tapi walaupun semua orang tahu, tak semua orang mampu mementingkan lagi ukhrawi berbanding duniawi. termasuk diri aku.

' Kalau kita kejar dunia, akhirat lari dari kita. tapi kalau kita kejar akhirat, dunia kejar kita'

nasihat ni serius bawa impak maksima juga dalam hidup aku tentang betapa hebatnya hakikat ukhrawi secara tak langsung.

aku percaya yang sesuatu benda kalau kita ulang kali cakap. benda tu lama lama akan lekat dekat hati.

sama dengan konsep kawan aku buat ni. dia tak berhenti henti bagi peringatan dekat orang pasal kepenting ukhrawi. bagi aku, cara dia bagi peringatan tu sememangnya dia nak bagi peringatan dekat diri dia sendiri juga. sebab gaya dia bagi peringatan tu serius takda macam nak kenakan orang yang leka macam aku masa tu.

kalau kita duk cakap pasal dunia memanjang, mana tak dunia melekat dekat dunia hati kita.

..............

memang betul cakap kawan aku. kalau kita kejar akhirat. dunia kejar kita.

aku rasa sangat bahagia kalau aku kejar akhirat. dalam waktu yang sama. aku dapatkan rasa juga dunia kejar aku secara tak langsung.

mungkin benda macam ni tak boleh cakap secara teori. benda macam ni kena lalui secara praktikal.

kalau diri ni duk mengingatkan tentang ukhrawi, seriusly benda benda duniawi tak boleh kacau langsung perasaan kau!

kau hilang henfon ke apa. kau tetap aku maintain cool je sebab kau tahu benda tu semua dunia yang sementara. yang penting kau tak hilang iman kau.

sumpah rasa heaven kalau macam tu.

kalau kau dapat result sux nak mampus, kau akan maintain cool je sebab kau tahu yang Allah tengah uji kau. kau tak gopoh gopoh nak score highmark sebab kau nak show off dekat smua orang. sebab kau yakin yang kau buat semua tu sebab Allah semata mata.

itu bestnya kalau letak dunia bawah akhirat.

dunia tak perlu ditolak kewujudannya. cuma perlu diperbawah rankingnya.

.............

cinta dunia ni lah yang buat serabut tak tentu pasal. tak tentu hala. rasa mcam tak boleh survive dah lagi dan etc.

watdehek.

padahal cinta dunia ni tak kekal. tapi aku masih insist untuk kejar dunia yang memang fanak.

watdehek.

ni sebab gara gara terlalu berikan peluang untuk diri mencintai dunia lebih berbanding dengan akhirat. kononnya dapat cover cinta akhirat dalam waktu yang sama.

susah bai. sekali kau cinta dunia, memang cinta akhirat kau semakin hari semakin luput tanpa kau sedari.

aku tahu la sebab aku buat.

makin hari bila kau suka fanatik sangat dengan nikmat dunia. hiburan dunia. secara sedar tak sedar. kau lebih utamakan dunia berbanding Tuhan yang ciptakan kau.

takpayah susah susah. tengok ja masa bila azan bergema, kau masih sibuk on9 facebook tanpa tentu hala. buat telinga pekak. tatau malu yang padahal kena siapkan diri untuk sembah Pencipta. tapi ni boleh lagi duk menebeng depan laptop macam takda apa apa yang berlaku dengan gaya konfidennya dapat sembahyang lepas ni. entah entah mati katak masa tu gak. tak sempat sembahyang. siapa tahu?

............

aku sibuk nak cari orang untuk dicintai. padahal, cinta aku dekat Allah dengan Rasul pun belum sempurna.

kononnya dengan mencari orang yang dicintai, aku dapat kenal cinta Allah dan Rasul secara lebih sempurna.

ohh, come on la. ranking cinta yang sebenar pun lari sebab dunia semata mata.

syaitan tak pernah tak tipu bani adam.

.............

Ya Allah, jauhkanlah aku daripada fitnah dunia yang fanak ni.

sesungguhnya aku memang tak mampu nak tempuhinya tanpa perlindungan-Mu.

amin.

sekian.

4 comments:

Anonymous said...

salam
oh.aku suke gilaaaaaa post kli ni
terimakasih!may Allah bles.insyaAllah

Aika said...

bila kita rasa yang kita dah berjaya kejar akhirat, baru kita sedar yang perasaan tu pun duniawi. sigh.

hanna/fana said...

Rasulullah bersabda: "Dunia ini penjara bg org mukmin, juga Syurga bg org kafir"

Akhyar said...

erm.hina tol dunia.